9. marraskuuta 2010

Gone with the 50's


Blogin sivupalstassa on jo vähän aikaa kellunut tuo keltainen fiftarileivänpaahdin. Tarkoituksenani on ollut aloittaa kuvasarja 50-luvun sisustuksista ja nyt lopultakin sen teen! Asumme vuonna 1954 (isäni syntymävuosi!) rakennetussa nelikerroksisessa kerrostalossa. Lauttasaaressa on erityisesti Isokaaren varrella edustava yhtenäinen 50-luvun kaupunkimiljöö. Olen vähitellen alkanut kiinnostua 50-luvun rakennustyylistä ja sisustamisen yksityiskohdista. Niissä on jotakin kotoista ja kiehtovaa. 


1950-luvun rakentamiselle tyypillistä oli säästäväisyys ja funktionaalisuus. Elettiinhän jälleenrakentamisen aikaa. Kuitenkin asuntojen suunnittelu oli korkeatasoista. Pyrittiin luomaan lämpöä ja kodikkuutta henkiviä asuinalueita ihmisläheisellä mittakaavalla ja  asuntojen luonnonläheisyydellä. Tämän ihmisläheisyyden kyllä 50-luvun kerrostaloista mielestäni aistii. Kivijaloissa on usein luonnonkivilaattoja, ulko-ovet ovat puisia ja pienten ikkunoiden muodot kauniita. 


Talomme synnyinajankohdasta kielivät asunnossamme monetkin yksityiskohdat, muun muassa makuuhuoneen yhden seinän peittävä alkuperäinen kaapisto vetimineen. Pastellinen vaaleansininen saattaa olla alkuperäinen pinta. Ainakin tuo sävy oli 50-luvulla muodissa. Haaveilen kaapin ovien piristämisestä. Suunnittelin leikkaavani mustasta kontaktimuovista esimerkiksi pääskyjä risteilemään kaapiston poikki. Toisaalta pelkään, että kontaktimuovi vie mukanaan maalipinnan. 


50-luvusta muistuttavat myös suuria ikkunoita ryhdistävät leveät ikkunalaudat, joista olen aina haaveillut. Koska meillä ei ole sälekaihtimia olohuoneessa, elelemme välillä huoletta varsinaisessa akvaariossa. Vaan mitäpä mielenkiintoista niska kyyryssä bloggaavan sisustushullun asunnossa nyt tapahtua ehtisikään...


Kylpyhuoneemme on alkuperäisessä asussaan. Tarjoankin teille vain pilkahduksen lattian laatoituksesta. Tällaisia laattoja on taas alkanut näkyä uusissakin kylpyhuoneissa. 


Pelkkää idylliä ei 50-luvun talossa asuminen kuitenkaan ole. Ongelmia syntyy esimerkiksi ilmanvaihdon tehottomuudesta ja putkiremonttia kaipaavasta putkistosta. Jotain erityisen kodikasta tuon ajan rakennustyylissä kuitenkin on. Suosittelen lukemaan siitä tarkemmin täältä

Seuratkaa mukanani 50-luvun kodin tunnelmaan! Jatkoa luvassa huomenna... 

This is the first post of the 50's inspired picture series that I've planned on posting a long time. There are several details in our apartment that remind us that we live in a house built 1954 (the pastel blue closet in the bedroom, the large windows with sills and the floor tiles in the bathroom).There's something particularly "homy" in the architecture and interiors of the 1950's
. Please stay tooned for the next posts with this theme :)
 
Photo: Kotilo
References: Hannula & Salonen, 2007: Rakennukset kertovat - perustietoa asukkaille

3 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen aihe! Jään innolla odottamaan jatkoa.

  VastaaPoista
 2. Mahtava aihe kuvasarjalle! 50-luku on mun ehdoton suosikki sisutuksessa ja arkkitehtuurissa.

  Ja 50-luvun taloissa tosiaan on ongelmansa. Viime talvena sisälämpötila meillä laski pahimmillaan 16 asteeseen, vaikka ikkunat oli teipattu ja patterit täysillä. Noh, villaa päälle ja kyllä siitä selvittiin.

  VastaaPoista
 3. Jee kivaa kuulla, että aiheelle löytyy innokkaita lukijoita! Olen aika huono retroilija muuten mutta 50-luku on tosiaan kiehtova. Saa nähdä Varpu minkälainen lämpötila meillä talvella tulee olemaan. Toisaalta ikkunaremppa näyttää olevan muutama vuosi sitten tehty, joten niistä ei ainakaan pitäisi vetää.

  VastaaPoista

You might also like...

Related Posts with Thumbnails